<<< wstecz .::.
Podlaskie kartacze
Kartacz ma dwa znaczenia - jest kartacz jako pocisk artyleryjski z lekką obudową, wypełniony kulistymi lotkami - służył do rażenia siły żywej na niewielkich odległościach.
Kartacz podlaski może i wziął nazwę od tego pocisku bo i kształt ma nieco bojowy, ale choć ma lekką obudowę, to wypełnia go jeszcze lżejsza mięsna konsystencja - a służy przecież jako przysmak - co siłę żywą nie tylko nie razi, a wręcz zachwyca smakiem, zapachem i urodą.
Bo kartacz podlaski to "niebo w gębie", a i na Litwie go znają jako cepeliny (czyli dawne sterowce).
W ten sposób pokojowy potrawa z ziemniaków podbija od lat serca wszystkich odwiedzających Podlasie i wszędzie tam gdzie z jarmarkiem agroturystycznym zawędruje.
Mistrzynią w przyrządzaniu kartaczy jest pani Anna Okulczyk z Goniądza, która otrzymała za nie nagrodę Podlaskiej Marki Roku.
Miano najsmaczniejszych potraw Podlasia otrzymały w kolejnych edycjach konkursu organizowanego przez Urząd Marszałkowski również inne wyroby pani Anny: Pieczone Pierogi i Wiejskie Pętko – tradycyjna, podlaska swojska kiełbasa.
Inne pyszności, z których słynie goniądzka mistrzyni kuchni, to między innymi makowce drożdżowe babuni oraz szczupak faszerowany.
Przepis na mistrzowskie kartacze pani Anny Okulczyk:
• ciasto - 3 kg ziemniaków ugotowanych, 6 kg startych młodych ziemniaków, mąka ziemniaczana
• farsz - zmielone mięso, zasmażana cebulka
• przyprawy - sól i pieprz
Ugotowane ziemniaki przekręca się przez maszynkę, dodaje starte ziemniaki oraz trochę mąki ziemniaczanej. Ciasto najlepiej formować w dłoni, jednocześni napełniając farszem z mięsa i cebulki. Uformowane kartacze gotuje się w osolonej wodzie przez 30 minut, przed podaniem polewając skwareczkami z cebulką.
Więcej o podlaskiej kuchni, smakołykach pani Ani i agroturystyce nad Biebrzą, dowiemy się - odwiedzając stronę:
www.kartacz.com
Anna Okulczyk
Agroturystyka - Pokoje Gościnne
ul. Jagiellońska 11; 19-110 Goniądz
tel. 85 738 01 68; 889 622 893, 723 616 208
www.kartacz.com
anna.okulczyk@neostrada.pl