<<< wstecz .::.

Gęsina na św. Marcina na Zamku w Tykocinie


11 listopada - dzień świętego Marcina - to odpowiedni moment w kalendarzu świąt, aby przywrócić tradycję serwowania gęsiny na polskich stołach i rozpowszechnić konsumpcję znakomitych dań, których podstawą jest mięso gęsi.

W wielu krajach Dzień Św. Marcina obchodzony jest z gęsią na stole. Gęś jest tradycyjną potrawą m.in. w Niemczech, Francji i w Szwecji. Wszystko na cześć Marcina z Tours (316-397) - jednego z najpopularniejszych świętych Francji.

Cudze chwalicie swego nie znacie:
Polska jest największym producentem gęsiny w Europie, ale sami Polacy jedzą jej bardzo mało - zaledwie 17 gramów rocznie. Największe dostawy gęsiny na niemiecki rynek przypadają na październik i listopad. Bez niej nie ma obchodów dnia Świętego Marcina. Produkty z polskich gęsi uważane są na Zachodzie za towary markowe o najwyższej jakości.

Coś dla ducha i dla ciała:
Mamy nadzieję, że oprócz znakomitych dań, teorii dot. przygotowania menu na podstawie gęsiny, dawka wiedzy przekazana przez fachowców w dziedzinie historii kuchni staropolskiej pozwoli uczestnikom bliżej zapoznać się z tradycją i historią własnego regionu. Liczymy na to, że nasza propozycja spędzenia święta na Zamku przypadnie Państwu do gustu.

Program:
- konsumpcja dań z gęsiny i drobiu
- "Tradycja i historia kuchni staropolskiej" - dr Iwona Kulesza - Woroniecka
- "Obrzędowość i kulinaria Podlasia" – mgr Ewa Wroczyńska
- "Bogactwo smaków" - Grzegorz Markiewicz - specjalista kuchni staropolskiej
- muzyka na żywo.

wstęp: voucher 50 zł/osoba
Płacisz raz i jesz ile chcesz! Zapraszamy!
(www.zamekwtykocinie.pl)