PIEKARNIE - CUKIERNIE "SOBIESKI". 19-100 MOŃKI, UL. BIAŁOSTOCKA 69A - TEL. (085) 716 48 41

 O NAS |  SOBIESKI POLECAJĄ |  ZDROWE PIECZYWO ZNAD BIEBRZY |  CIASTA |  SKLEPY FIRMOWE |  WSZYSTKO O CHLEBIE

BŁONNIK POKARMOWY:
  • przyśpiesza przemianę materii
  • zapobiega zaparciom
  • oczyszcza przewód pokarmowy, zapobiegając nowotworom jelita grubego
  • wydala (łącznie z kwasami żółciowymi) zły cholerestol z organizmu
  • przeciwdziała powstawaniu kamieni żółciowych
  • daje uczucie sytości

    Produkty bogate w błonnik są również bogate w witaminy, mikroelementy i sole mineralne, a niedobór błonnika może pociągać za sobą poważne konsekwencje.
    Wykazano, że błonnik ma w sposób pośredni korzystny wpływ na walkę z otyłością. Włączenie go do jadłospisu powoduje obniżenie zawartości cukru we krwi, jak również stężenia insuliny, czyli jej poziomu we krwi. Insulina zaś, jest czynnikiem magazynującym nadmiar tłuszczów.
    Błonnik powoduje wchłanianie wody do światła przewodu pokarmowego, przez co obecny tam pokarm zwiększa objętość i jego przejście przez jelita jest łatwiejsze, a zawarty w owocach i warzywach pomaga zwolnić wchłanianie cukru do krwi i utrzymać jego stały poziom.

    Błonnik o wysokich zdolnościach wchłaniania wody, dzięki właściwościom zwiększania objętości pokarmu i powolnego uwalniania cukru, pomaga kontrolować apetyt i odgrywa ważną rolę w utrzymaniu właściwej masy ciała.
    Spożywanie pokarmów zawierających duże ilości błonnika chroni przed zaparciami, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, cukrzycę i uchyłkowatość jelit.

    DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE NA BŁONNIK WYNOSI 0,5 G NA KILOGRAM WAGI CIAŁA.