O NAS |
SOBIESKI POLECAJĄ |
PIECZYWO ZNAD BIEBRZY |
CIASTA |
SKLEPY FIRMOWE |
WSZYSTKO O CHLEBIE
TŁUSTY CZWARTEK...
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła... W Tłusty Czwartek przestajemy liczyć kalorie... Obchodzimy go w ostatnim tygodniu karnawału, w okresie zapustów. Zwyczaj wziął się stąd, że podczas tzw. przednówku nie było czym karmić domowej "żywioły" - trzeba ją było zatem zjeść. Pierwsze "pączki" wcale nie przypominały dzisiejszych słodkich smakołyków - sporządzano je z chlebowego ciasta, nadziewanego słoniną i smażonego na smalcu... Ale już w XVI wieku na stołach mieszczańskich w Tłustym Tygodniu zaczęły pojawiać się smażone na tłuszczu słodkie racuchy, bliny i pampuchy oraz rozmaite delikatne ciasta i "cukry". W XVII i XVIII w. swoimi pączkami i chrustami chlubili się cukiernicy większych miast dawnej Korony i Wielkiego Księstwa Litewskiego. Prawdziwy pączek "był tak pulchny, że ścisnąwszy go w ręku znowu rozciąga się do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska" (Kitowicz: "Opis obyczajów polskich"). Pączki wiejskie nie były tak lekkie, ale twarde i dobrze wypełnione marmoladą, tak że "specjałem tym można było nabić niezłego guza i podsinić oko" (Kitowicz). Dziś Tłusty Tydzień ogranicza się jedynie do Tłustego Czwartku, nie opychamy się też słoniną, ale wyłącznie pączkami i faworkami... Jak co roku najpyszniejsze pączki będziecie mogli Państwo kupić w firmowych sklepach Piekarń "Sobieski". Zapraszamy do nich jednak nie tylko w okresie "tłustoczwartkowego" szaleństwa - codziennie można u nas nabyć smaczne i świeże wyroby cukiernicze. Oprócz tradycyjnejnego porannego zaopatrzenia polecamy dostawę popołudniową - pączków z nadzieniem śliwkowym (Sklep Firmowy w Mońkach, ul. Białostocka). |