![]()
TŁUSTY CZWARTEK...
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła... ![]() ![]() Obchodzimy go w ostatnim tygodniu karnawału, w okresie zapustów. Zwyczaj wziął się stąd, że podczas tzw. przednówku nie było czym karmić domowej "żywioły" - trzeba ją było zatem zjeść. Pierwsze "pączki" wcale nie przypominały dzisiejszych słodkich smakołyków - sporządzano je z chlebowego ciasta, nadziewanego słoniną i smażonego na smalcu... Ale już w XVI wieku na stołach mieszczańskich w Tłustym Tygodniu zaczęły pojawiać się smażone na tłuszczu słodkie racuchy, bliny i pampuchy oraz rozmaite delikatne ciasta i "cukry". W XVII i XVIII w. swoimi pączkami i chrustami chlubili się cukiernicy większych miast dawnej Korony i Wielkiego Księstwa Litewskiego. ![]() ![]() Pączki wiejskie nie były tak lekkie, ale twarde i dobrze wypełnione marmoladą, tak że "specjałem tym można było nabić niezłego guza i podsinić oko" (Kitowicz). ![]() Zapraszamy do nich jednak nie tylko w okresie "tłustoczwartkowego" szaleństwa - codziennie można u nas nabyć smaczne i świeże wyroby cukiernicze. Oprócz tradycyjnejnego porannego zaopatrzenia polecamy dostawę popołudniową - pączków z nadzieniem śliwkowym (Sklep Firmowy w Mońkach, ul. Białostocka). |